Tuesday, December 21, 2010

Selalu digunakan tapi ia amat bahaya


Salam Semua, Alhamdulillah baru hari ini dapat ber- online menggunakan komputer riba hampir seminggu lebih hanya menggunakan telefon bimbit untuk ber-online. . Lagi 2 minggu tahun 2010 akan berakhir. . . mesti macam-macam coretan yang kalian lalui. . . Kita kembali semula pada tajuk asal. . . " Selalu digunakan tapi ia amat bahaya" . . . . Apakah benda itu??? ia selalu digunakan oleh setiap manusia yang ingin membungkus makanan. .

Ok,senang cerita. . saya pun selalu menggunakan benda ini. . Benda ini adalah POLISTERIN. .
semua golongan usia menggunakan benda ini untuk membungkus makanan. . biasalah ke kedai order nasi goreng cina satu bungkus . . . lepas tu tukang masak dah siap,dia pun letak la nasi goreng cina dalam polisterin. . . .

Penggunaan polisterin semakin berleluasa di Malaysia bahkan di seluruh negara. . tahukah anda bahawa penggunaan polisterin telah pun mencemarkan alam sekitar???

Kenapa polisterin sangat bahaya kepada kita?? Bahan pembungkus polisterin yang biasa kita guna mengandungi bahan karsinogen yang boleh mendatangkan kesan mudarat kepada kesihatan.. . Menurut kajian,Agensi Penyelidikan Kanser Antarabangsa(IARC) ,Pertubuhan Kesihatan Sedunia(WHO) mengelaskan stirena sebagai bahan karsinogen kumpulan 2B iaitu agen penyebab kanser kepada manusia. Bahan-bahan kimia daripada bekas itu akan menyerap ke dalam makanan dan kemudian ke dalam tubuh manusia. (bahayanya)

Untuk pengetahuan kawan-kawan, stirena adalah suatu mutagen yang boleh mengakibatkan perubahan genetik yang berpotensi merosakkan sistem pembiakan. Mutagen ini amat berbahaya terhadap alam sekitar malah kepada manusia juga. Pendedahan kepada stirena dapat merendahkan bilangan sel darah merah dan boleh menyebabkan seseorang perempuan itu mengalami gangguan haid.

saya baca pun dah takut. . apa lagi kawan-kawan yang lain??? Jadi lepas ni bawalah makanan dari rumah tak pun bawalah bekas makanan yang tidak memudaratkan kesihatan ( yang mahal sikit dan tahan lama. . contoh jenama tupperware ) untuk bungkus makanan dari kedai. .

No comments:

Post a Comment